Om Taekwon-Do

 Taekwon-Dos historie

Taekwon-Do er en forsvarsteknik, som er blevet udviklet i Korea. Taekwon-Do bygger på mange forskellige ældgamle kampsportstraditioner. Nogle af disse systemer kendes fra Silla-dynastiet og er mere end 2.000 år gamle. Gennem mange århundreder blev Taekwon-Do gradvist udviklet og forfinet til en sport, der fik navnet “tae-kyon”, men fra 1909 til 1945 var Korea besat af Japan og i den periode var “tae-kyon” forbudt i Korea. Derefter fulgte koreakrigen fra 1949 til 1953. Den krig endte med, at Korea blev delt i Nordkorea og Sydkorea. På det tidspunkt var der mange forskellige konkurrerende Taekwon-Do lignende systemer.

General Choi og ITF

Choi Hong Hi (1918-2002) står i dag som skaberen af den moderne Taekwon-Do. Choi blev født i det nuværende Nordkorea og voksede op under japansk besættelse. Choi blev tvunget til at kæmpe for japanerne under 2. Verdenskrig. Efter krigen blev Choi general i den sydkoreanske hær. Også dengang var der stor fjendskab mellem det kommunistiske Nordkorea og det kapitalistiske Sydkorea.

I 1950’erne og 1960’erne arbejde general Choi på at samle alle de koreanske kampsportsskoler i en fælles organisation, Korea Taekwon-Do Assosiation (KTA), hvor general Choi var president. Choi havde allerede i 1955 stået i spidsen for en komite, der valgte ordet Taekwon-Do som navnet på den forenede kampsport.

Choi ønskede ikke blot at samle sporten, han ville også genforene de to Korea’er, så i 1966 tog general Choi til Nordkorea for at lave Taekwondo-opvisning, men det måtte han ikke for styret i Sydkorea, og general Choi måtte søge tilflugt i Canada,

hvor han boede indtil kort før sin død. General Choi flyttede tilbage til sit fødeland Nordkorea kort før sin død i 2002.

Efter general Chois brud med Sydkorea i 1966, måtte han opgive sin tilknytning til KTA. I stedet for grundlagde general Choi International Taekwon-Do Federation (ITF). Flere år senere – i 1973 – formede man i Sydkorea en konkurrerende international organisation World Taekwondo Federation (WTF) – udelukkende fordi man politisk ikke kunne acceptere ITF. Denne splittelse mellem ITF og WTF i Taekwon-Do verdenen findes endnu, hvoraf ITF er ældst.

Grandmaster Leong Wai Meng

Grand Master Leong og GTF

Taekwon-Do blev introduceret i Grønland,da Albretch Damgaard og Petrus Billmann kom tilbage til henholdsvis Nuuk og Maniitsoq efter studier i Danmark, hvor de også havde trænet Taekwon-Do. Sporten blev dog først for alvor rodfæstet her i landet med Grand Master Leong Wai Meng’s ankomst i 1977. GM Leong oprettede Taekwon-Do klubber i flere byer på kysten og grundlagde i 1979 Grønlands Taekwon-Do Forbund